Artikler

Gaven fra menneskene vi irriterer oss over

Når vi irriterer oss over noen, kan det være vi har kommet i kontakt med vår egen skygge.
Carl Gustav Jung beskrev «skyggen» som en essensiell del av det ubevisste sinnet, som inneholder de sidene av oss selv vi undertrykker eller fornekter fordi de ikke passer inn i vårt idealiserte selvbilde eller samfunnets forventninger. Skyggen er ikke nødvendigvis «dårlig» eller «negativ», men den er ubevisst, og derfor kan den skape problemer hvis vi ignorerer den.
Jung mente at alle mennesker har en skygge – det er de delene av vår personlighet som vi ikke vil, eller tør, å vedkjenne oss. Dette kan være alt fra sinne, sjalusi og svakheter til potensielle talenter og ressurser vi aldri har tatt i bruk. Skyggen er ofte formet av det vi har lært å skamme oss over eller undertrykke tidlig i livet – trekk som andre kritiserte, eller som vi trodde var uakseptable.


«Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves.»

― Carl Gustav Jung


Skyggen som et speil

Andre mennesker fungerer ofte som speil for oss selv, og relasjonene våre kan avsløre sider ved oss som vi ikke alltid er bevisste på. Når vi reagerer sterkt på andre – enten med irritasjon, avsky eller beundring – kan det handle mindre om dem og mer om hva de reflekterer tilbake om oss selv.

Når vi irriterer oss over noe hos en annen person, er det ofte fordi de minner oss om en del av oss selv vi ikke vil vedkjenne oss, eller noe vi har undertrykt. For eksempel kan en sjefete eller dominerende person trigge oss fordi vi har lært å holde tilbake vår egen evne til å ta plass eller lede. Samtidig kan det hende vi beundrer dem for den samme egenskapen, fordi vi lengter etter å utvikle den i oss selv. Dette viser hvordan projeksjoner kan være både negative og positive: Vi kan irritere oss over trekk som speiler vår egen undertrykte atferd, og vi kan beundre trekk som reflekterer uforløst potensial i oss selv.

Det er nettopp her muligheten for vekst ligger. Når vi tør å se nærmere på hva som irriterer eller fascinerer oss ved andre, kan vi bruke det som en invitasjon til selvinnsikt. Jung mente at de delene av oss vi undertrykker – det han kalte «skyggen» – kun kan integreres når vi blir bevisste på dem. Dette krever at vi stopper opp og stiller spørsmål som: Hva er det ved denne personen som trigger meg? Hva minner dette meg om i meg selv? Hva kan jeg lære av denne situasjonen?


Skyggen er ikke noe å frykte – den er en guide til å bli mer hel


Skyggen som vår ubevisste dobbeltgjenger

Skyggen er uatskillelig fra oss. Den er som en dobbeltgjenger som alltid følger oss, men som vi ofte prøver å overse. Den formes tidlig i livet, når vi lærer hvilke trekk som blir akseptert av familien, samfunnet, eller kulturen rundt oss. Det vi blir skammet for, det vi ikke får lov til å uttrykke, eller det vi selv avviser som «feil», blir skjøvet inn i skyggens mørke.
Men skyggen forsvinner ikke. Den lever sitt eget liv i det ubevisste og påvirker oss indirekte. Jung skrev: "Inntil du gjør det ubevisste bevisst, vil det styre livet ditt, og du vil kalle det skjebne." Når vi ikke konfronterer skyggesidene våre, kan de manifestere seg som projeksjoner på andre – de egenskapene vi ikke anerkjenner i oss selv, ser vi tydelig i andre mennesker. Dette kan føre til konflikter, irritasjon, eller til og med en følelse av å bli fanget i mønstre vi ikke forstår.


«Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes.»

― Carl Gustav Jung

Skyggen bærer ikke bare mørket i oss; den bærer også nøkkelen til vår egen vekst. Jung mente at det vi frykter eller forakter mest i oss selv ofte er det som også kan gi oss størst styrke. For eksempel, hvis vi undertrykker sinne fordi vi ser det som farlig eller upassende, mister vi også forbindelsen til den kraften som sinne kan gi – som evnen til å sette grenser eller kjempe for det vi tror på. Hvis vi undertrykker vår egen ambisjon fordi vi frykter å fremstå som egoistiske, mister vi kanskje drivkraften som kan føre oss til større mestring.

Skyggen inneholder ofte vår skjulte kraft, men denne kraften er pakket inn i det ubehagelige. Jung mente at det å møte skyggen krever mot: "Ingen blir opplyst av å forestille seg figurer av lys, men ved å gjøre mørket bevisst." Dette betyr at vi må våge å se på oss selv med brutal ærlighet – ikke for å dømme, men for å forstå.


Følelser Relasjoner